Results 1 to 5 of 5
  1. #1
    Technician
    Join Date
    Oct 2016
    Posts
    49
    Post Thanks / Like
    Rep Power
    2

    E0020 Canon IR 3235

    We have a machine that throws this code E0020 whenever we try to either print or copy, so far ive tested bootle motor 5 on service mode-function-prtchk-motor 5 and it spins normally, after doing this the machine started printing and copying just fine.

    However, trying to perform a test with function-install-toner-s always throws a NG message.

    Developer assy actually has toner (from the motor 5 test i did maybe?), ive opened it up and cleaned the inside where the sensor is located, ive manually tried to open the hopper by pushing the small plastic tab and i could see toner falling down so theres nothing obstructing the way, also one time it gave an error E840 which is for the PSU fan failing, the i just turned it off and on again and it went away hasnt happened again since.

    What else should i be testing to find the cause of this? i dont have another one here for a few days so i can swap the dev assy and see if that fixed the issue.


  2. #2
    Independent Service Tech 100+ Posts skibum's Avatar
    Join Date
    Apr 2009
    Location
    NH
    Posts
    164
    Post Thanks / Like
    Rep Power
    0

    Re: E0020 Canon IR 3235

    check for toner supply in hopper?? Check if there is a toner clog going into the developer unit next. If no clog then it is either the hopper toner sensor, developer unit sensor or the DC controller. More likely one of the sensors. (E020)


  3. #3
    Independent Service Tech 100+ Posts skibum's Avatar
    Join Date
    Apr 2009
    Location
    NH
    Posts
    164
    Post Thanks / Like
    Rep Power
    0

    Re: E0020 Canon IR 3235

    If toner is going into dev unit, can you check the sensor in dev unit next?


  4. #4
    Technician
    Join Date
    Oct 2016
    Posts
    49
    Post Thanks / Like
    Rep Power
    2

    Re: E0020 Canon IR 3235

    Quote Originally Posted by skibum View Post
    check for toner supply in hopper?? Check if there is a toner clog going into the developer unit next. If no clog then it is either the hopper toner sensor, developer unit sensor or the DC controller. More likely one of the sensors. (E020)
    Yes there´s toner in both the hopper and dev assy, i opened it up and i could see a fair ammount of toner in there, my guess is it ran out after all the copies we made (aprox. 150) then it threw E020 error again.

    My guess is also on one of the sensors.

    Quote Originally Posted by skibum View Post
    If toner is going into dev unit, can you check the sensor in dev unit next?
    It is sensor P020 right? in service mode DC CON ? cant remember the steps :/

    EDIT: today we got another machine to swap parts and find what the problem is, so what i did was this exactly:

    1.-Turned it on first time in the morning, went to service - function - install - toner-s threw NG error after the timer stopped, which is 600 seconds.
    2.-went to service function part check motor 5 (bootle) threw OK, immediatly test motor 12 and threw NGĄ, immediatly tested motor 13 threw NGĄ, immediatly tested motor 5 again and threw NGĄ even tho it passed a minute before, at this point i ran the test on these 3 motors several times and everytime it threw NGĄ
    3.- after this, i removed dev assy, installed the one from the working machine, turnit on, went to service function install toner-s and this time, clock went from 550 seconds to 100 seconds, it finished and threw OK, immediatly went to service function part check motor 5 it threw OK, motor 12 OK motor 13 OK, and its been printing fine for the last 5 hours.

    Im yet to test the dev assy i removed on the other machine.

    What conclusion should i get of all this? could it be the sensor on mthe dev assy causing all the tests to fail even tho im not completely sure if they are related? motors 5, 12 and 13 spitting NGĄ on test.

    Any ideas welcome.

    Last edited by LTTP; 1 Week Ago at 10:21 PM.

  5. #5
    Technician
    Join Date
    Oct 2016
    Posts
    49
    Post Thanks / Like
    Rep Power
    2

    Re: E0020 Canon IR 3235

    New popst because previous one was just too long.

    This morning machine threw the same error E020 again, so next step is replacing DC board, im just confused as to which one should i replace? attached image with list of PCB´s.

    Which one should i replace? part number should be FM2-2764-010 if im not mistaken.

    Attached Images Attached Images

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Get the Android App
click or scan for the Copytechnet Mobile App

-=-=-=-=-=-


IDrive Remote Backup

Lunarpages Internet Solutions

Advertise on Copytechnet

Your Link Here