Page 1 of 2 12 LastLast
Results 1 to 10 of 14
  1. #1
    Junior Member
    Join Date
    Aug 2017
    Location
    Georgetown
    Posts
    5
    Rep Power
    0

    Buffer Pass Unit not rolling

    My shop purchased a used IR Adv c5051 copier with finishing unit. It's got a high copy count but has been working ok. We recently rearranged the office and moved this unit to a different location, rolling it across smooth concrete floors. When I got the machine set up again and leveled, it started jamming in the buffer pass unit. After experimenting with the machine, it seems that the rollers in the buffer pass aren't activating. The paper keeps getting jammed at the first roller set every time.

    Obviously, something went wrong in the move, but I can't figure out what. We rolled the machine on its own casters about 40 feet to its new location over a smooth floor. Much smoother than when we first brought it in the building, so I don't see how it could have been damaged.

    Thoughts?


  2. #2
    Service Manager 10,000+ Posts
    Buffer Pass Unit not rolling

    teckat's Avatar
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    VA
    Posts
    15,206
    Rep Power
    215

    Re: Buffer Pass Unit not rolling

    Quote Originally Posted by Print360 View Post
    My shop purchased a used IR Adv c5051 copier with finishing unit. It's got a high copy count but has been working ok. We recently rearranged the office and moved this unit to a different location, rolling it across smooth concrete floors. When I got the machine set up again and leveled, it started jamming in the buffer pass unit. After experimenting with the machine, it seems that the rollers in the buffer pass aren't activating. The paper keeps getting jammed at the first roller set every time.

    Obviously, something went wrong in the move, but I can't figure out what. We rolled the machine on its own casters about 40 feet to its new location over a smooth floor. Much smoother than when we first brought it in the building, so I don't see how it could have been damaged.

    Thoughts?

    did u check the Buffer Connection to main unit


    Buffer Connection.jpg

    **Knowledge is time consuming, exhausting and costly for a trained Tech.**

  3. #3
    Junior Member
    Join Date
    Aug 2017
    Location
    Georgetown
    Posts
    5
    Rep Power
    0

    Re: Buffer Pass Unit not rolling

    Yes, I checked the connection. Removed and reconnected the entire unit. No change.

    As an experiment, I tried making a copy with the unit out but still connected to try observing the rollers. Nothing happened in the buffer unit. Otherwise, the page copied fine. Not sure if this was due to a problem with the buffer or if it wouldn't run because it was not set in position. But I didn't see any switch that would deactivate the unit so long as the cable was connected.


  4. #4
    Tech Specialist 1,000+ Posts Canuck's Avatar
    Join Date
    Nov 2007
    Location
    Southwestern Ontario
    Posts
    1,491
    Rep Power
    42

    Re: Buffer Pass Unit not rolling

    Pull the buffer pass out and make sure that the actuator/sensor did not pop out. Actuator will be sticking up. Make sure delivery sensor/actuator didn't pop out either.


  5. #5
    Technician
    Join Date
    Jul 2017
    Location
    Montvale
    Posts
    22
    Rep Power
    1

    Re: Buffer Pass Unit not rolling

    Does the finisher initialize when you reboot the copier?


  6. #6
    Service Manager 10,000+ Posts
    Buffer Pass Unit not rolling

    teckat's Avatar
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    VA
    Posts
    15,206
    Rep Power
    215

    Re: Buffer Pass Unit not rolling

    Quote Originally Posted by Print360 View Post
    Yes, I checked the connection. Removed and reconnected the entire unit. No change.

    As an experiment, I tried making a copy with the unit out but still connected to try observing the rollers. Nothing happened in the buffer unit. Otherwise, the page copied fine. Not sure if this was due to a problem with the buffer or if it wouldn't run because it was not set in position. But I didn't see any switch that would deactivate the unit so long as the cable was connected.

    Post a picture of actual issue
    What is jam code

    **Knowledge is time consuming, exhausting and costly for a trained Tech.**

  7. #7
    Junior Member
    Join Date
    Aug 2017
    Location
    Georgetown
    Posts
    5
    Rep Power
    0

    Re: Buffer Pass Unit not rolling

    We tried replacing the buffer pass unit with a new OEM part, as this was the part giving us trouble. Figured it may have worn out or something. After replacing the unit, it still has the same issue.

    It appears that the buffer pass is not getting power or something, as the rollers don't move. The paper jams at the first set of rollers every time. Sometimes it registers as a jam on the right side of the machine, other times it doesn't register a jam at all. Every time it's blocked in the buffer pass.

    I've included a picture of the jam location and recent jam codes.

    buffer pass jam.jpgjam codes.jpg

    Attached Images Attached Images

  8. #8
    Service Manager 1,000+ Posts
    Buffer Pass Unit not rolling

    skynet's Avatar
    Join Date
    Apr 2009
    Location
    England
    Posts
    1,081
    Rep Power
    42

    Re: Buffer Pass Unit not rolling

    Quote Originally Posted by NorthW View Post
    Does the finisher initialize when you reboot the copier?
    With the machine ready open buffer door/lid does it bleep and tell you to close?

    When you think you have made a procedure idiot proof your company employs a better idiot.

  9. #9
    Service Manager 10,000+ Posts
    Buffer Pass Unit not rolling

    teckat's Avatar
    Join Date
    Jan 2010
    Location
    VA
    Posts
    15,206
    Rep Power
    215

    Re: Buffer Pass Unit not rolling

    Quote Originally Posted by Print360 View Post
    We tried replacing the buffer pass unit with a new OEM part, as this was the part giving us trouble. Figured it may have worn out or something. After replacing the unit, it still has the same issue.

    It appears that the buffer pass is not getting power or something, as the rollers don't move. The paper jams at the first set of rollers every time. Sometimes it registers as a jam on the right side of the machine, other times it doesn't register a jam at all. Every time it's blocked in the buffer pass.

    I've included a picture of the jam location and recent jam codes.

    buffer pass jam.jpgjam codes.jpg

    ??? Do you have an External Finisher Attached


    Does the Printer see the Buffer Unit G1 Installed



    did u check both sensors
    Service Mode > COPIER > IO > Main Device (DCON > P004 to 029)

    0208 = Stationary jam First delivery sensor PS41

    PS41 -- First delivery sensor > under the I/O mode

    Address--P005 Bit 11--=1: Paper

    ============================================

    0211 = Stationary jam Buffer pass entrance sensor PS1

    PS1--
    Buffer path entrance sensor

    Address--P030 Bit 0 --= 1: Paper

    ================================================== =

    The Bufferpass G1 rollers are not turning.



    Check the feed roller shaft and bushing for a bind.

    To resolve the issue, replace the Shaft (FC5-1043-020) and Bushing (FS5-1943-000).



    Last edited by teckat; 09-06-2017 at 07:41 PM.
    **Knowledge is time consuming, exhausting and costly for a trained Tech.**

  10. #10
    Senior Tech 100+ Posts 20 year tech's Avatar
    Join Date
    May 2014
    Location
    CT
    Posts
    153
    Rep Power
    11

    Re: Buffer Pass Unit not rolling

    check and see if the drive belt has fallen off, I recall seeing a tech pub on that recently.


Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Get the Android App
click or scan for the Copytechnet Mobile App

-=-=-=-=-=-


IDrive Remote Backup

Lunarpages Internet Solutions

Advertise on Copytechnet

Your Link Here