Results 1 to 10 of 10
  1. #1
    Technician
    Join Date
    Oct 2012
    Posts
    10
    Rep Power
    14

    Weird scanning problem

    I have several windows 10 (one is Win 10 Pro, forgot to check the other...)machines that are getting scan error 2101. The weird thing is that if I go to the address book on the computer that's not scanning and test the connection it tests ok and then so send a scan it works for a while. I tried the host name and set a static IP but it does the same thing. I don't think the problem is on the copier side because one of the customers has a 7550ci and 3552ci and it does the same thing with both, test each one then it works for a while. Any ideas would be great. Thanks.

    Jim

  2. #2
    Senior Tech. 2,500+ Posts NeoMatrix's Avatar
    Join Date
    Nov 2010
    Location
    Sunshine State QLD.
    Posts
    3,190
    Rep Power
    80

    Re: Weird scanning problem

    What is the main MFD you are having scanner problems with? Start with it.
    Has the customer I.T. just updated all Win10 PC's?
    Are you scanning with/to Email,SMB FTP?
    Did I.T. change routers or any switch hardware?

    First impression sounds like a wrong network domain in the IP address.
    In CMD window enter <ipconfig /all> ...
    Does the problem PC IP domain octet match the MFD IP domain octet.
    .
    .
    .
    DNS server configuration....?
    Duplicate IP conflict....?
    What if we could count the stars... , what number would you stop at...?"
    [Exchange manual acquisitions, PM's CTN members only. ]
    [] |N | | o | M | Δ | t | π | | x | []

  3. #3
    Service Manager 2,500+ Posts
    Weird scanning problem

    Phil B.'s Avatar
    Join Date
    Jul 2016
    Location
    Raleigh NC
    Posts
    4,635
    Rep Power
    75

    Re: Weird scanning problem

    Quote Originally Posted by allstar59 View Post
    I have several windows 10 (one is Win 10 Pro, forgot to check the other...)machines that are getting scan error 2101. The weird thing is that if I go to the address book on the computer that's not scanning and test the connection it tests ok and then so send a scan it works for a while. I tried the host name and set a static IP but it does the same thing. I don't think the problem is on the copier side because one of the customers has a 7550ci and 3552ci and it does the same thing with both, test each one then it works for a while. Any ideas would be great. Thanks. Jim
    scan to WHAT? email/folder?

    have you read the "Win10 scan problem?" threads are plentiful.

  4. #4
    Field Supervisor 500+ Posts
    Weird scanning problem


    Join Date
    May 2009
    Location
    Concord, NH
    Posts
    566
    Rep Power
    31

    Re: Weird scanning problem

    Had this same issue on a 2551ci a few weeks ago. Verified all the information in the addressbook was correct and hit the test button, it would return OK. Try to do a scan and it would error out. Updated the firmware resolved my issue. I have not figured out yet why the test worked but actual scanning did not. This is on a computer that was upgraded to Win10 several months earlier and had been scanning with no issues. Looking at the Windows update log there was a windows update installed the previous day that I assume started causing the problem. Make sure the FW is up to date.

  5. #5
    Service Manager 1,000+ Posts tmaged's Avatar
    Join Date
    Oct 2008
    Location
    Center of my Universe
    Posts
    1,314
    Rep Power
    38

    Re: Weird scanning problem

    The 7550ci won't scan to a Windows 10 SMB folder unless you get the special local firmware from your ASM. It doesn't support SMB V2.
    Hope that helps !
    -Tony


    www.dtios.com
    Become a fan on Facebook

  6. #6
    Technician
    Join Date
    Oct 2012
    Posts
    10
    Rep Power
    14

    Re: Weird scanning problem

    Thanks for the reply. It is smb scanning. I'll give the firmware a try. I just don't understand why it doesn't work until it's tested. It tests ok then it works for a hours or sometime days. I do a remote session with the customer, click test without changing any other settings and it's ok for a while. I'll defiantly try the firmware in the morning

  7. #7
    Service Manager 2,500+ Posts
    Weird scanning problem

    Phil B.'s Avatar
    Join Date
    Jul 2016
    Location
    Raleigh NC
    Posts
    4,635
    Rep Power
    75

    Re: Weird scanning problem

    Quote Originally Posted by allstar59 View Post
    Thanks for the reply. It is smb scanning. I'll give the firmware a try. I just don't understand why it doesn't work until it's tested. It tests ok then it works for a hours or sometime days. I do a remote session with the customer, click test without changing any other settings and it's ok for a while. I'll defiantly try the firmware in the morning
    You are testing actual scan routing of the job.. just one hop of scan.

    Sent from my SM-G960U using Tapatalk

  8. #8
    IT Manager 1,000+ Posts bsm2's Avatar
    Join Date
    Feb 2008
    Location
    Florida
    Posts
    1,446
    Rep Power
    41

    Re: Weird scanning problem

    It could be a DNS issue are you using hostnames or static IP address
    Recheck the DNS settings in machine and with there IT
    If using hostname try static on the PC that's an issue

  9. #9
    Technician
    Join Date
    Oct 2012
    Posts
    10
    Rep Power
    14

    Re: Weird scanning problem

    well here's an update.... the firmware didn't fix it but we did determine it's only the mfp connected wirelessly. Connect a wire and it works great. Printing has never been a problem,\. To be continued....

  10. #10
    Field Supervisor 500+ Posts
    Weird scanning problem


    Join Date
    Oct 2010
    Posts
    665
    Rep Power
    29

    Re: Weird scanning problem

    Quote Originally Posted by allstar59 View Post
    well here's an update.... the firmware didn't fix it but we did determine it's only the mfp connected wirelessly. Connect a wire and it works great. Printing has never been a problem,\. To be continued....

    I believe you have to select your network interface that will be used for scanning in the network settings menu if you plan on using the wifi connection. I know you do when using the IB-51 on those machines that do not have built in wireless.

Tags for this Thread

Bookmarks

Posting Permissions

  • You may not post new threads
  • You may not post replies
  • You may not post attachments
  • You may not edit your posts
  •  
Get the Android App
click or scan for the Copytechnet Mobile App

-=-=-=-=-=-


IDrive Remote Backup

Lunarpages Internet Solutions

Advertise on Copytechnet

Your Link Here