PDA

View Full Version : C250i fusing problem


Custom Search


jwai
11-28-2022, 06:33 AM
Hello,

Several bizhub C250i sometimes have fusing problem, toner cannot fixed on paper.
check the unit is ok, increased fusing temp. but no luck
replace new unit solve it, what reason cause this?
F/W G00-J9
Fuser life more than 70%

copier tech
11-28-2022, 08:36 AM
Hello,

Several bizhub C250i sometimes have fusing problem, toner cannot fixed on paper.
check the unit is ok, increased fusing temp. but no luck
replace new unit solve it, what reason cause this?
F/W G00-J9
Fuser life more than 70%

We have seen this a lot, the fuser units on the i series seem to be very poor. The only option is to replace it.

Hoping Konica Minolta come up with a modified version soon!.

Markks
11-29-2022, 04:18 AM
Hello,

Several bizhub C250i sometimes have fusing problem, toner cannot fixed on paper.
check the unit is ok, increased fusing temp. but no luck
replace new unit solve it, what reason cause this?
F/W G00-J9
Fuser life more than 70%

I dont think it is a firmware issue but J9 is pretty old current firmware is N4. when you update firmware you also need to update function version. current function level is 2.1 you set it by setting sw25 to hex 30.
as far as fusing make sure paper weight is set correctly

jwai
11-29-2022, 05:50 AM
I dont think it is a firmware issue but J9 is pretty old current firmware is N4. when you update firmware you also need to update function version. current function level is 2.1 you set it by setting sw25 to hex 30.
as far as fusing make sure paper weight is set correctly

Paper weight is correct, client only use 80gsm paper and plain paper is set on machine.

EarthKmTech
11-29-2022, 08:47 AM
We have seen this a lot, the fuser units on the i series seem to be very poor. The only option is to replace it.

Hoping Konica Minolta come up with a modified version soon!.



I've not had one last life yet, seem to have random blisters happening around the half way mark. Not impressed.

suomi
11-29-2022, 09:59 AM
I've not had one last life yet, seem to have random blisters happening around the half way mark. Not impressed.

No part has lasted as promised....

copyman
11-29-2022, 01:45 PM
Not sure for this model but there is firmware for the 8 series addressing this issue mostly for 1st page after coming out of sleep mode.

Have you gone into the service mode and increased the fusing temp?

Aftermarket toner?

avecosat
11-29-2022, 04:24 PM
I've had that problem a couple of times on a C250i and I'm trying to get it from KM under warranty.

copier tech
11-29-2022, 07:29 PM
I've not had one last life yet, seem to have random blisters happening around the half way mark. Not impressed.

We also have a long wait to get them from KM. They simply tell us 'sorry we don't have an ETA'

Very poor UK dealer support.

jwai
11-30-2022, 02:52 PM
Not sure for this model but there is firmware for the 8 series addressing this issue mostly for 1st page after coming out of sleep mode.

Have you gone into the service mode and increased the fusing temp?

Aftermarket toner?

I increased fusing temperature to +5 and +10, same result, genuine toner is using.
After print 2 pages , i check fuser side temp. it dropped to 8X degree and than raised to 11X degree.
tested same method on one C224, the temp. stayed on 12X degree.

jwai
01-13-2023, 05:27 AM
In addition i found, print color page is ok, print black documents mostly have this issue, all toners are genuine.

NickHilner
01-23-2023, 08:06 AM
Hi Jwai

We had exactly the same problem. We swapped the Belt and Pressure roller and Lamp from working fuser and still black wouldn't fuse and colours were fine.

We replaced the Themistor and seems like it is working now.

jwai
01-24-2023, 07:08 PM
Hi Jwai

We had exactly the same problem. We swapped the Belt and Pressure roller and Lamp from working fuser and still black wouldn't fuse and colours were fine.

We replaced the Themistor and seems like it is working now.

Thank you for your great advice, i try to replace thermistor kit and test it.

B0265
08-17-2023, 10:22 AM
We have experienced this problem a few times lately, is there any new information?

avecosat
10-18-2023, 01:44 PM
We have experienced this problem a few times lately, is there any new information?


+1 Does no one have new information?

femaster
10-18-2023, 08:02 PM
This is all I can dig up on this subject. I don't believe this has been shared before, so here goes.

Offset image from fusing unit
Known Error

ID: KBA00076421
Related Products:bizhub 300i, bizhub 360i, bizhub 450i, bizhub C250i, bizhub C300i, bizhub C360i, bizhub C450i
Error: Image is offset from fusing unit.

Root Cause
Foreign matter adhered to the surface of the thermistor chip inside the heating roller temperature sensor.
It is highly likely that this occurred because the resistance value decreased.

Workaround/Fix
Confirm the heating roller temperature sensor.

Please review the attached, "How to check for the Heating roller temperature sensor problem" document.
For a counter measure review bullet # 3 in the attached, "Off set image for unit" document.

tech51
10-18-2023, 08:13 PM
My latest information says to try setting fuser temp to +10 and turning off smart fusing control in Tech Rep.

B0265
11-21-2023, 08:21 AM
Hi Jwai

We had exactly the same problem. We swapped the Belt and Pressure roller and Lamp from working fuser and still black wouldn't fuse and colours were fine.

We replaced the Themistor and seems like it is working now.

Where do you buy the thermistor/temp sensor?

elmaligno
11-21-2023, 12:48 PM
Where do you buy the thermistor/temp sensor?

A7AHM50400 Humidity sensor

Gift
11-21-2023, 01:11 PM
Thanks for sharing the bulletins @femaster - can't recall we dealt with that yet but who knows what happen in the future.

B0265
11-21-2023, 01:19 PM
A7AHM50400 Humidity sensor
Thanks, but this is what I'm looking for.
60560

tsbservice
11-21-2023, 07:03 PM
Thanks, but this is what I'm looking for.
60560

Only AliExpress I think.

Custom Search